Frilansjournalist och statsvetare

Upptäck det gröna Rio de Janeiro

Storstaden som är känd för sitt strandliv har också världens största urbana regnskog. Planera för en tvådagars upptäcktsfärd, eller gör bara en snabbvisit i grönskan som ger svalka åt hela Rio.

Text och foto: Kajsa Skarsgård

Det är lördag, en varm men molnig dag i den brasilianska högsommaren. En dag som lockar många Rio-familjer att packa matsäck och göra en utflykt till den 40 kvadratkilometer stora nationalparken Tijuca.
Eftersom de skogsbeklädda bergen skjuter upp som en kil mellan stadens södra och norra delar är det aldrig långt till naturen i Rio. Från de populära stränderna Copacabana och Ipanema är nationalparkens närmaste turistmål Vista Chinesa.
Det är en paviljong och utsiktsplats där familjer och vänner stannar till för att ha picknick och fota varandra med skogen och Rio som bakgrund. En av dem som är där den här dagen är Irena Přibová från Tjeckien.
– Utflykten hit var ingenting vi hade planerat, men det är inte en tillräckligt solig dag för att ligga på stranden, säger hon på svenska eftersom hon tidigare har bott i Vänersborg och i Örebro.
Det är brasilianskan i sällskapet, Claudia Cheron, som har tagit med dem till Vista Chinesa.
– Det här är en av mina favoritplatser i Rio. Utsikten från Sockertoppen är bättre, men det är en heldagsutflykt. Hit går det snabbt att åka med bil, säger hon.

De flesta Riobor kör till Vista Chinesa i egna bilar, men för en promenadglad svensk skulle det vara att missa halva föreställningen. Regnskogen längs med vägen är tät, liksom dofterna från fuktiga löv och multnande frukter. Det är värt att stanna upp för att trassla ut den gröna massan i synfältet och verkligen se den rika floran.
Tijucas nationalpark är atlantisk regnskog, men har också inplanterade växtarter. I mitten av 1800-talet var en stor del av skogen skövlad för kaffeodlingar och kejsaren Pedro II av Brasilien beordrade då en återplantering av området.
Medan floran har återhämtat sig är djurlivet fortfarande begränsat. Ändå är det inte ovanligt att stöta på apor och näsbjörnar.

På väg till Vista Chinesa passar många besökare på att ta en avstickare till vattenfallet Chuveiro. En uppmärkt stig visar vägen, och där rötter och stenar inte ger stöd till klättringen finns kedjor att hålla sig i. Vattenfallet är litet men ger en uppfriskande dusch och bassängen nedanför är plaskvänlig för både barn och vuxna.

Rios nationalpark Tijuca är full av små oaser dit personer i alla åldrar söker sig på sina lediga dagar.

Riobon Guilherme Junior Jr har just badat och sitter och torkar på en sten i solen.
– Jag tycker bättre om att åka hit än till stranden. Där är det så mycket folk. Här finns lugnet och den vackra naturen, säger han.
Han har kommit med tre kompisar för att återhämta sig från utekvällen dagen innan. På en annan sten vid vattenbassängen har ett par unga män en dejt. I vattnet försöker två barn lära sin lillebror att simma.
Personer kommer och går vid vattenfallet. Medan några fortsätter att klättra uppåt i skogen till andra vattenfall, tar andra ett snabbdopp och går sedan tillbaka ut genom nationalparken.

Bara någon kilometer bortom utgången ligger Rios botaniska trädgård. Där har platsens naturliga växtlighet strukturerats upp och floran finns namngiven på skyltar.
Totalt har den botaniska trädgården närmare 9000 växtarter från Brasilien och världen. Bland promenadstigar och vattenkällor finns tematiska trädgårdar för alla smaker: en kolibriträdgård, en biblisk trädgård, en mexikansk trädgård, en japansk trädgård, en rosenträdgård och en trädgård för sinnena.
Rios botaniska trädgård är en av landets största turistattraktioner, ändå ligger det ett lugn över parken där människor strosar omkring.
Det är helt enkelt ännu en av storstaden Rios många gröna oaser.

Kampen fortsätter för fängslade Djalali

Den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali har suttit fängslad i Iran sedan 2016. Det finns ännu inga tecken på att regimen är på väg att upphäva dödsdomen som hänger över honom som daglig psykisk tortyr. Djalalis fru och kollegor berättar om kampen för att få honom fri.

A powershift pushing from below

Locally owned renewable power stations in Fukushima Prefecture are challenging the status quo in their push for a nuclear- and fossil-free future in Japan.

error: Sorry, right clicks disabled to protect the copyright content.