Frilansjournalist och statsvetare

Hisnande naturupplevelser, strandliv och storstadspuls. Under en dag i Rio de Janeiro kan du få allt.

Text och foto: Kajsa Skarsgård
08.37 Ladda för långdag

Käka frukost på närmaste juicebar tillsammans med brassarna som är på väg till jobbet. Mackorna brukar inte imponera, men det gör mindre när man samtidigt får en färskpressad juice i handen.
Kombinera frukter och grönsaker efter egen smak, eller prova en superbomba med amazonasfrukterna guaraná och açaí. Det får dig garanterat att vakna.

Juicebarer finns i de flesta kvarter.

10.00 Jesusstatyn – en av många höjdpunkter

Ta Corcovadotåget genom regnskogen mot toppen på berget där den 40 meter höga Jesusstatyn står. Här och där öppnar sig grönskan och ger en utsikt över staden, men låt kameran vila och njut i stället av färden och tågets egen sambagrupp. De bästa vyerna finns uppe vid statyn.
Där får du ett 360-graderspanorama över Rios höghus och favelor, Copacabana och de andra stränderna längs kusten, fartygen som ligger som valar i bukten, bergen och regnskogen som ramar in staden. Ovanför Jesusstatyn cirkulerar rovfåglar och helikoptrar med lyxturister.

Tåget går från Rua Cosme Velho 513.

DSC_0123

 

12.00 Regnskogspromenad

Hoppa av turisttåget och promenera i stället ner genom Corcovados regnskog i riktning mot Parque Lage. Längs med vägen finns både små vattenfall att svalka sig i och utsiktsplatser över Rio. När det prasslar till i buskarna ska du titta extra noga. Har du tur är det en näsbjörn eller ett gäng apor.

Stationen Paineiras, Tijucas nationalpark.

13.20 Rofylld lunch

Vid bergets fot ligger en av stadens många oaser, parken och konstskolan Parque Lage. På 1800-talsherrgårdens innegård kan du äta en god lunch vid den vattenfyllda bassängen. Ta också en titt på konstutställningarna innan du ger dig in i stadslivet igen.

Rua Jardim Botânico 414.

15.03 Snabbtur genom stan

Hoppa på en buss som det står Ipanema på så får du en billig upptäcktsfärd genom staden.

15.38 Dags för beachen

Ipanema är den renaste och mest populära stranden i centrala Rio. Det är bara att hyra ett parasoll och slå dig ner bland alla andra solälskande brassar och turister. Vattnet är ibland riktigt kallt och vågorna höga, men stranden är lika mycket en plats för umgänge som för bad.
Det är aldrig mer än några meter till närmaste stånd med caipirinhas och kall öl.
Passa också på att köpa en läskande isté, mate, och prova den grillade osten när strandförsäljarna går förbi.

17.40 Snygg inför kvällen

DSC_0108

Bort med sanden mellan tårna och smutsen under naglarna. Brassar gillar att ha snygga händer och fötter och bara fantasin sätter stopp för vilka små konstverk av färger och smycken som kan få plats på en välformad nagel.

Edificio Ipanema, Avenida Visconde de Pirajá 81.

19.02 Solens grand finale

DSC_0331

Varje kväll samlas människor på klipporna Arpoador för att se solen gå ner i havsbrynet vid bergen Dois Irmãos. Det finns ingen anledning att inte göra som alla andra för det är en show som är ständigt föränderlig men alltid lika storartad. Som sig bör slutar showen med applåder från publiken.

Avenida Francisco Behring.

20.10 Orgie i kött

Ett besök på ett brasiliansk steakhouse, churrascaria, är ett måste om du gillar kött. Välj rodízio så kommer servitören till bordet och skär upp grillat kött av den sort du önskar. Enda sättet att hindra servitören från att ständigt fylla på din talrik, är att ta brickan du fått och vända dess röda sida upp. När du är redo för mer vänder du bara tillbaka den gröna sidan igen.
Populära rodízio-restaurangen Porçao är ett tryggt val som kostar därefter.

Rua Barão da Torre 218.

22.23 Gatufest

I stadsdelen Lapa blir hela gator till barer på kvällarna. På Lavradios gågata finns mer städade uteserveringar och den välkända restaurangen och klubben Rio Scenarium. Den rymmer tre våningar med antikviteter och brasiliansk livemusik som kommer att underhålla dig en hel kväll.
Några kvarter bort är stämningen folkligare och publiken yngre. Låt musiken locka in dig på rätt klubb för kvällen. Eller stanna på gatan, köp en burk öl från en ambulerande frysbox och bli inte förvånad om sambamusiker börja jamma i gathörnet.

Kvarteren kring Mem de Sá och Lavradio.


Notan        

Frukost på juicebar 65 :-
Besök till Jesusstatyn 180 :-
Lunch på Parque Lage 125 :-
Buss 12 :-
Parasoll och stranddrinkar 60 :-
Manikyr och pedikyr 135 :-
Middag på Porçao 370 :-
Inträde på Rio Scenarium 125 :-
Totalt: 1072 :-

Kampen fortsätter för fängslade Djalali

Den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali har suttit fängslad i Iran sedan 2016. Det finns ännu inga tecken på att regimen är på väg att upphäva dödsdomen som hänger över honom som daglig psykisk tortyr. Djalalis fru och kollegor berättar om kampen för att få honom fri.

A powershift pushing from below

Locally owned renewable power stations in Fukushima Prefecture are challenging the status quo in their push for a nuclear- and fossil-free future in Japan.

error: Sorry, right clicks disabled to protect the copyright content.