Frilansjournalist och statsvetare

Frontfigur också i styrelse för strippklubb

Rose Alliance frontperson Pye Jakobsson sitter i styrelsen för en strippklubb där hon också har haft ansvar för strippornas schema.

Text: Kajsa Skarsgård

Pye Jakobsson grundade Rose Alliance – Riksorganisationen för sex- och erotikarbetare – 2001, som en reaktion mot sexköpslagen. Samma år satte hon sig också i styrelsen för Flirt Fashion AB som driver en mindre strippklubb i centrala Stockholm.
– Det betyder inget mer än att jag var snäll mot en gammal vän. Han behövde en suppleant i sitt aktiebolag och jag sa ja för att vara var snäll. Han äger 100 procent och jag har under 2012 bett honom att ta bort mig som suppleant, säger Pye Jakobsson.

Hon ser inget problem med att inneha styrelseuppdraget samtidigt som hon företräder Rose Alliance.
– Nej, eftersom jag aldrig har fått någon ersättning för det. Däremot vill jag bli borttagen för jag utför inget arbete på klubben längre och det finns ingen anledning för mig att vara snäll längre, säger Pye Jakobsson.

Den före detta Rose Alliance-medlemmen Anna Berg håller inte med.
– Om man utger sig för att vara en organisation som hjälper kvinnor i den här branschen är det inte lämpligt att sitta på två stolar oavsett om det bara är på pappret eller om man har en aktiv roll, säger hon.

Enligt Anna Berg har Pye Jakobsson haft en betydande roll på strippklubben. Hon har varit delaktig i rekrytering och i praktiken varit chef då hon har ansvarat för strippornas schema.

Pye Jakobsson bekräftar att hon har lagt schemat, men dementerar att hon rekryterat eller haft en chefsroll.
– Det finns inte speciellt mycket att chefa över, och i sådant fall hade jag tagit betalt för det, säger hon.

År 2011 slutade hon att dansa på klubben, men fortsatte att ansvara för schemat ännu en tid det året. Pye Jakobsson säger att hon fick 500 kronor i månaden för det.
– Jag skrev schema av den enda anledningen att tjejerna skulle få det så bra som möjligt, om man inte tror att 500 kronor var motivatorn, säger hon.

Några utåtriktade rekryteringskampanjer ska inte ha gjorts. Kvinnor hörde själv av sig för att få strippa som egna företagare.
– Ibland kommer det in en ansökan i halvåret, ibland tre om året, och om det fanns plats lät man dem pröva ett pass. Om jag skrev schema kunde jag säga ”ja, det finns en plats”. Ibland gjorde ägaren det, säger Pye Jakobsson.

Inte heller detta tycker hon är problematiskt att förena med sin centrala roll i Rose Alliance.
– Nej, med tanke på att jag inte har haft något vinstintresse, förutom mina egna surt förvärvade pengar. Jag har aldrig tagit pengar eller procent från andra sexarbetare. Hade jag gjort det hade jag sett ett problem med det, för då finns det uppenbarligen dubbla intressen.

Publicerad i Dagens Arena 14 januari 2013.
Läs också de tidigare artiklarna i granskningen:
”Lobby för sexarbete får bidrag av Sida”
”Intern kritik mot förening för kvinnor som säljer sex”


Detta har hänt

I december avslöjades att Sida gett miljonbidrag till Mama Cash, en organisation som jobbar för att försäljning av sexuella tjänster/prostitution ska ses som ett arbete och att sexköp därför ska avkriminaliseras. Mama Cash, ger i sin tur ekonomiskt stöd till Rose Alliance. Pengarna från Mama Cash ska bland annat gå till att hålla workshops i säkerhet, retorik och att skriva bra.

Sida menar att man har försäkrat sig om att de pengar som man ger till Mama Cash inte får gå till opinionsbildning för att avkriminalisera sexköp. Sveriges Kvinnolobby har riktat kritik mot det resonemanget eftersom man menar att pengarna stödjer Mama Cash som organisation och möjliggör omfördelning av pengarna.

Kampen fortsätter för fängslade Djalali

Den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali har suttit fängslad i Iran sedan 2016. Det finns ännu inga tecken på att regimen är på väg att upphäva dödsdomen som hänger över honom som daglig psykisk tortyr. Djalalis fru och kollegor berättar om kampen för att få honom fri.

A powershift pushing from below

Locally owned renewable power stations in Fukushima Prefecture are challenging the status quo in their push for a nuclear- and fossil-free future in Japan.

error: Sorry, right clicks disabled to protect the copyright content.